Eten met je ogen

fotografie-opstellingDe Griekse keuken mag dan een dankbare keuken zijn om te fotograferen – denk aan kleurrijke salsa’s, kunstige blokjes feta en gesculpteerde bladerdeegjes – toch komt er heel wat werk bij kijken. Het fotograferen van gerechten is immers een kunstvorm op zich. Je moet nadenken over de sfeer die je wil creëren met een foto, je moet ervoor zorgen dat mensen echt goesting hebben om aan het recept te beginnen.

 

Een doordeweekse fotoshoot van 10 recepten ziet er als volgt uit:

  • Vooraf: ingrediënten kopen, recepten selecteren en groeperen die worden gefotografeerd, teksten van de recepten uitwerken en op punt stellen, de fotografe doorgeven welk formaat het boek heeft, zodat zij zich daarop kan instellen, de stijl bepalen van het boek (welke kleuren, toegankelijk of eerder gastronomisch, …).
  • 9u: samenkomst van het team: fotografe, schrijfster, chef, maître en uitgever. Samen doorlopen van alle recepten en borden, serviezen en attributen kiezen.
  • 9.30u: terwijl Mariane kookt, volgt Rita wat ze doet en werkt ze de eerder uitgeschreven recepten bij. Kleine foutjes worden er zo onverbiddelijk uitgehaald. Daar hoort al eens een discussie bij… Intussen stelt de fotografe haar toestel op, kijkt ze de belichting na, …
  • 10u: het eerste gerecht wordt gepresenteerd, gestyled, en gefotografeerd. Reken op zo’n dertig minuten per gerecht / foto.
  • 11.30u: tijd voor koffie!
  • 13u: tijdens een korte break worden de reeds gefotografeerde gerechten van commentaar voorzien, er wordt al een kleine selectie gemaakt (ziet het er voldoende ‘njammie’ uit?)
  • 16.30u: opruimen en verdelen van het eten (ah ja, zoveel lekker eten, dat kan je toch niet weggooien?)

 Werken met plezier

img_4042Tussendoor wordt er afgewassen, opgeruimd, kommetjes en bestek gekeurd en gekozen, geschreven en doorgehaald, hard gewerkt maar ook enorm veel plezier gemaakt. En … o ja, tijd om te eten is er niet echt. Van alle gerechten wordt wat geknabbeld, een echte maaltijd zit er op zo’n dag zelden in.

Voor het boek ‘De keuken van yaya’ werkten we samen met Roos Mestdagh, foodfotografe in hart en nieren.