Rebels met een hart van goud

Het volledige verhaal van Vallina kan je lezen in het boek ‘De keuken van Yaya’, dat in mei 2017 verscheen. Hier een kort fragment:

Over de verhuis van het restaurant

In 2005 opende ik mijn restaurant O Geros in Genk-Centrum. Het was een van die eigenzinnige ideeën die me meer in de problemen hebben gebracht dan dat ze succesvol waren. Maar dat wist ik toen nog niet. Of ik wilde het nog niet weten. Ik volhardde in mijn overtuiging en verbrak de twee-eenheid die Marcel en ik jarenlang gevormd hadden. Bij ‘Marcel, de Griek’ verdween stilaan de ziel uit de zaak. En ik stond in mijn O Geros… met zoveel ideeën, zoveel enthousiasme en de wil om te slagen. Maar met kosten die astronomische proporties aannamen en klanten die liever naar hun vaste restaurants gingen. Ik bleef achter met mijn vernieuwende en eigenzinnige ideeën.

Mijn dochters als lichtpuntje

De keuken van Yaya - Mariane, Sari en VallinaLichtpuntje in deze donkere periode waren mijn dochters. Marcel draaide lange uren in de frituur. Vallina en Sari studeerden allebei, maar elk vrij moment vertoefden ze in het restaurant. Vooral Vallina dan, Sari was druk bezig met het uitbouwen van haar prille langeafstandsrelatie met Michael. Maar Vallina nam steeds vaker een vroege trein vanuit Leuven om mij op te zoeken in het restaurant. Ik genoot te veel van haar gezelschap om onraad te ruiken. Tot die bewuste zondagavond. Vallina wist niet goed hoe de bittere pil van haar besluit verteerbaar te maken. Ze flapte het er dus gewoon uit. Stel je voor… mijn dochter wilde haar studies opgeven! Ze wilde dolgraag fulltime in het restaurant werken.

Het was alsof iemand bij mij de stekker uit het stopcontact trok. Hoe kon mijn dochter in vredesnaam besluiten om haar toekomst te vergooien en haar studies op te geven om in de zaak te stappen!?! Een stap die ik ooit zelf noodgedwongen heb moeten doen. En zij koos hier vrijwillig voor! Alle Griekse en zelfs Italiaanse vervloekingen spatten in mijn hoofd uiteen. Ik heb gepreekt, ik heb gesmeekt… ik heb alles geprobeerd. Tevergeefs. Het koppige trekje om Vallina’s mond werd steeds vastberadener. Ik kon niets meer inbrengen. Mijn eigenwijze dochter had het allang voor zichzelf uitgemaakt.

En wat doe je dan, als liefhebbende moeder? Je laat wat pannen extra hard op het vuur vallen, maar je plooit uiteindelijk. Maar niet zonder slag of stoot. Nee, Vallina had dan misschien wel ervaring in het vak, zij miste een gedegen scholing. Heel mijn opgekropte frustratie vierde ik bot op het internet. Ik ging op zoek naar alle mogelijke en essentiële opleidingen in de horeca. Ik schreef haar zonder pardon in. Bediening, wijnen, marketing… ze volgde ze allemaal. Zij wilde in de zaak? Oké, maar dan wel the right way! Hoe rebels ze vasthield aan haar besluit, zo mak volgde ze alle cursussen. Tot ze klaar was om de nieuwe gastvrouw van O Geros te worden. Plots was O Geros niet meer mijn droom alleen. Vanaf dat moment timmerden we samen aan de O Geros-weg. En ik moet toegeven… ik genoot ervan.

Stirred, not shaken…

Vallina's Basil Garden

Vallina had een nieuwe speeltuin ontdekt: de wereld van dranken. Ze werd vooral getriggerd door de opvatting ‘laat je verbeelding maar de vrije loop, zolang je de juiste verhoudingen respecteert.’ Dit moet je een rebelse dochter geen tweemaal zeggen. Haar oren gespitst, haar creativiteit op volle toeren… ze was onderweg om mixologiste te worden. Je zou denken… ieder zijn hobby. Maar niets is minder waar. Het creëren van opmerkelijke en originele drankjes werd een ware passie. Een passie die – zoals al snel bleek – ook de gasten van ons restaurant niet onberoerd liet. Ik zag mijn dochter genieten van het effect dat elke eigenzinnige creatie had op onze gasten. Ik hoop echt dat dit verhaal een stimulans kan zijn voor elke ouder om door de rebellie van zijn kind vooral de creativiteit van zijn brein te zien.

Het orgelpunt: Vallina’s Gin

In februari 2016 bracht Vallina haar eigen professioneel gebottelde gin uit. ‘Vallina’s Gin’ was geboren. Ondertussen werd ook het straffere broertje, ‘Vallina’s Gin –Barrel-Aged’ op de wereld gezet. Dit broertje mocht eerst vijf maanden op een Iers Whiskeyvat rijpen. Als ik nu door de zaak loop, betrap ik mezelf er soms op dat ik mijn oog liefhebbend over de blinkende flessen laat gaan. En dan voel ik mij gezegend, blij en dankbaar… om vast te stellen dat die feniks inderdaad telkens opnieuw herrijst. Alles wat hij nodig heeft, is een gezonde kruiding van geloof in zichzelf, het lef om dromen waar te maken en een inspirerende, stimulerende omgeving.


Wil je meer lezen?

In ‘De keuken van Yaya’ vind je het volledige levensverhaal van de familie Tzamouranis, een van de eerste succesvolle migrantenverhalen in Limburg. Naast de verhalen vind je ook meer dan 50 Griekse recepten die je zo in jouw eigen familiekeuken integreert.

Het boek kan je aankopen in de betere boekhandel, via het restaurant van de familie (info@ogeros.be), via uitgeverij Neno of bol.com. Alle info over het boek vind je hier.