Yaya Anna

Yaya AnnaYaya Anna… het begin van dit inspirerende verhaal. Het is haar verhaal, haar familiale en culinaire erfenis die de rode draad vormt doorheen ‘De keuken van Yaya’.

Zowel het verhaal van Yaya’s komst naar België, de integratie in het nieuwe land en de oprichting van de Griekse Frituur in Genk komen in het boek aan bod. Maar ook een pak van de recepten die ze vanuit Griekenland met zich meebracht, werden opgenomen in het boek. Zo kan ook Vlaanderen kennismaken met de traditionele Griekse familiekeuken.

 

 

 

 


Mariane

_DSC5713Mariane Tzamouranis, spilfiguur van restaurant O Geros en dochter van Yaya Anna. Intussen is ze zelf al ‘yaya’ – Grieks voor oma – maar dat weerhoudt haar er niet van om steeds weer nieuwe plannen te smeden.

Samen met hartsvriendin Rita vatte Mariane een jaar geleden het idee op om het verhaal en de recepten van haar familie(keuken) neer te schrijven. Het resultaat werd een verhalen- en receptenboek dat inzicht geeft in zowel de culinaire tradities die al drie generaties lang zorgen voor de Griekse keuken in Genk, als de inventiviteit waarmee Mariane als hedendaagse chef achter het fornuis staat.

 

 

 


Rita

Rita Zbikowski

Rita Zbikowski is al meer dan twee decennia de hartsvriendin van Mariane. Gecombineerd met haar schrijftalent was Rita de aangewezen persoon om co-auteur van ‘De keuken van yaya’ te worden.

Dankzij haar gevoel voor stijl en haar nauwe band met de familie slaagde ze erin om de verhalen van de familie Tzamouranis-Nelles met veel oog voor detail neer te schrijven.

Rita richtte in 2016 haar eigen copywritingbedrijf op, Stijlvol juist.
 

 

 


Vallina

EVF_6291Dochter van Mariane en zo samen met zus Sari deel uitmakend van de derde generatie vrouwen in de familiekeuken van O Geros. Maître van het restaurant, getrouwd met Andy en mama van Nicola, en bovenal gepassioneerd door opmerkelijke en originele drankjes.

Deze passie bracht haar tot haar dusver grootste succes: een infusie met de ‘tranen van de Griekse mastiekboom’, de Masticha. De afgescheiden hars van de stam en takken van de mastiekboom is exclusief te verkrijgen op het Griekse eiland Chios en vormt een essentieel deel van ‘Vallina’s Gin’.

In 2016 kwam de eerste voorraad professioneel gebottelde Vallina’s Gin op de markt. De eerste ‘batch’ was in een mum van tijd uitverkocht, recent lanceerde ze dan ook met succes een tweede ‘batch’.

In ‘De keuken van Yaya’ vind je enkele van Vallina’s meest verrassende creaties.